Tavuklu Keşkek - Kocaeli
Tavuklu Keşkek Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet köy tavuğu (2-2,5 kg ağırlığında)
- 3 su bardağı (500-550 g) keşkeklik buğday
- 2 su bardağı kuru fasulye (300 g)
- 250 g tereyağı
- İsteğe göre 1 çorba kaşığı dartı
- İsteğe göre biraz pul biber
- İsteğe göre biraz salça
- Yeterince tuz ve karabiber
Tavuklu Keşkek Nasıl Yapılır
Buğday ve kuru fasulye ayrı ayrı yıkanır ve su içinde 3-4 saat beklemeye bırakılır. Temizlenmiş köy tavuğu bütün olarak tencerede 12 bardak su ile 15-20 dakika kaynatılır. Tavuğun kaynatıldığı tencereye buğday ve kuru fasulye sudan süzülerek ilave edilir ve beraberce 25-30 dakika kaynatılır. Bu tencere, kapağı kapatılarak ve bir bezle etrafı sarılarak 6 saat beklemeye bırakılır. Dinlenme süresi sonrasında tencere kısık ateşte iken 1,5 saat boyunca ağaç kepçe ile karıştırılır, karışım ezilerek ve dövülerek tavuğun kemikleri tek tek ayrılır ve atılır. Karışım yavaş yavaş homojen bir muhallebi kıvamına getirilir. 1-5 saat işlem sonrasında 250 g tereyağının yarısı yemeğin içine eklenir ve karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır. Kalan tereyağı isteğe göre pulbiber ya da salça ile tavada kızdırılarak keşkeğimiz üzerine eklenerek servis edilir. İzmit bölgesinde yöresel olarak bulunan dartı da tereyağı yerine kızdırılarak keşkeğimizin servisinde kullanılabilir.
Kaynak: Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
tavuklu keşkek
Görsel Sahibi: Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4225
Eklenme Tarihi :
18 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
26 Şubat 2024 Pazartesi