­ AŞURE | Kültür Portalı

Aşure - Ordu

Aşure

Aşure İçin Gerekli Malzemeler Nelerdlr?

  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1,5 su bardağı pirinç
  •  1,5 su bardağı nohut
  •  1,5 su bardağı fasulye
  • 1,5 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 5-6 adet incir
  • 3-4 dilim portakal kabuğu
  • 5-6 su bardağı şeker
  • 2-3 avuç fındık veya ceviz içi
  • 5-6 adet kuru kayısı
  • Tarçın
  • Nişasta
  • Nar taneleri
  • 1 paket vanilya

Aşure Nasıl yapılır?

Akşamdan aşurelik buğday, fasulye ve nohut ayıklanır.  Ayrı ayrı ıslatılır. Bu malzemeler ayrı kaplarda haşlanır. Haşlanan malzemeler bir tencereye konulur, üzerine su ilave edilir ve bir süre pişirilir. Sonra pirinç, kuru üzüm, incir, vanilya, portakal kabuğu, kayısı, sulandırılmış nişasta ve şeker katılarak kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca ateşten indirilir. Üzerine fındık veya ceviz içi ile nar taneleri ve tarçın dökülerek servis yapılır.

Kaynak: Ordu Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü (2013), Ordu Mutfak Kültürü

Görüntülenme Sayısı : 4634    Eklenme Tarihi : 14 Eylül 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2019 Perşembe