Kabak Burması Tatlısı 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca “Bartın Kabak Burma Tatlısı / Bartın Kabak Burması” adıyla Mahreç İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Tescil No : 566
Tescil Tarihi : 09.10.2020
Coğrafi İşaretin Adı : Bartın Kabak Burma Tatlısı / Bartın Kabak Burması
Ürün / Ürün Grubu : Tatlı / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Coğrafi Sınır : Bartın ili
Tatlı ilimizde uzun yıllardır yapılmakta olan şerbetli bir tatlı olmanın yansıra şerbetiz yapılarak börek şeklinde de tüketilmektedir.
Ürünün ayırt edici özelliği açılan yufkanın içine bal kabağı ve cevizden oluşan iç malzemesinin koyulup burma şeklinden ardışık tepsiye dizilip pişirildikten sonra üzerine şerbetinin dökülmesidir.
Hamurunu yapmak için unun içine yumurta kırılıp yeteri kadar ılık su ile yoğurularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir. Hamur on dakika dinlendirildikten sonra beş eşit parçaya bölünerek nişasta ile yufka açılır. Açılan yufkalar bir örtüye yayılarak dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta; soyulup rendelenen, fazla suyu sıkılan bal kabağı, dövülmüş ceviz ve bir bardak toz şeker karıştırılarak iç harç hazırlanır. Dinlenen yufkalar ayrı ayrı ortadan ikiye kesilerek uzun olan kısma, beş eşit parçaya bölünen iç harcı konulur ve sıkıca dürülerek rulo haline getirilir. Önceden yağlanan tepsiye ortasından başlanarak daire şeklinde sararak yerleştirilir. Diğer yufkalarda aynı şekilde birbirini takip ederek dizilerek tepsi doldurulur. Üzerine eritilmiş margarin ya da tereyağı gezdirilir. Yaklaşık elli dakika fırında pişirilir. Fırından çıkarılan kabak burmasının, ilk sıcaklığı geçtikten sonra daha önceden hazırlanan soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Üzerine bir bez örtülerek şekerin çekmesi sağlanır. Soğuduktan sonra kare ya da verev kesilerek servis edilir.
Detaylı Bilgi: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38664