­ ZİLE PEKMEZİ | Kültür Portalı

Zile Pekmezi - Tokat

Zile Pekmezi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • 10 kg üzüm
  • 3 kg pekmez toprağı

Zile Pekmezi Nasıl Hazırlanır?

Üzüm Şırası Kestirmesi:

Pekmez toprağı ve üzüm birlikte ezilir. Şıra elde edilir. Leğende bu şıra kaynama noktasına kadar ısıtılır. Başka bir leğene alınıp soğuması beklenir. Soğuyan şıra berraklaşana kadar bekletilir.(tortular dibe toplanır, suyu üstüne çıkana kadar ).Duru su süzülür. Bu işleme kestirme işlemi denir. Kestirilen şıra bakır tencereye alınır, yöresel adı (güdel) olan tahta kaşıkla kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Kepçe ile savurarak köpüklenmesi ve taşması engellenir. Çarpa çarpa beyazlanması sağlanır.(Bu işleme 6-7 saat devam edilir.) Sonra saklama kaplarına boşaltılır.

Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 19842    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ocak 2020 Salı