Zile Pekmezi - Tokat
Zile Pekmezi Malzemeleri Nelerdir
- 10 kg üzüm
- 3 kg pekmez toprağı
Zile Pekmezi Nasıl Yapılır
Üzüm Şırası Kestirmesi:
Pekmez toprağı ve üzüm birlikte ezilir. Şıra elde edilir. Leğende bu şıra kaynama noktasına kadar ısıtılır. Başka bir leğene alınıp soğuması beklenir. Soğuyan şıra berraklaşana kadar bekletilir.(tortular dibe toplanır, suyu üstüne çıkana kadar ).Duru su süzülür. Bu işleme kestirme işlemi denir. Kestirilen şıra bakır tencereye alınır, yöresel adı (güdel) olan tahta kaşıkla kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Kepçe ile savurarak köpüklenmesi ve taşması engellenir. Çarpa çarpa beyazlanması sağlanır. (Bu işleme 6-7 saat devam edilir.) Sonra saklama kaplarına boşaltılır.
Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Zile Pekmezi
Görsel Sahibi: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Zile pekmezi
Görsel Sahibi: TGA
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
23673
Eklenme Tarihi :
20 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
12 Kasım 2025 Çarşamba