­ CILBIR | Kültür Portalı

Cılbır - Van

Cılbır İçin Gerekli Malzemeler:

  • soğan 
  • salça
  • tuz 
  • pul biber
  • pirinç
  • zeytirun
  • kavurma
  • yumurta

Cılbır Yapılışı: 

Doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça, tuz, pul biber ilave edilir. Yeterince su bırakılıp kaynatılır. Pirinç eklenir ve pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Diğer tarafta Kayganak hazırlanır. Parçalanıp yemeğe ilave edilir. Bir tutam zeytirun katılıp tatlandırılır. Ayrıca isteğe göre kavurmalı olarak ta pişirilir. Kavurmalı cılbır yapıldığı zaman yumurtaları içersine lop olarak kırılır. Arzuya göre yumurtası ile kavurması ayrıca ezilerek te yenir. Tandır ekmeği, turp ya da turşu ile servis edilir.

Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü II, Sayfa: 227

Van Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 17466    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2020 Cuma