Hayrat Semseği (Kırk Semseği) - Kilis
Hayrat Semseği Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
İçi için:
- 1 çay bardağı pirinç
- 1/2 kg yağsız kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
- Kızartmak için zeytinyağı
Hayrat Semseği Nasıl Yapılır
Pirinç yıkanır, üzerine 1,5 su bardağı su konur ve çok kısık ateşte tamamen suyu çekene kadar haşlanır. Tavaya yağ konur, ince kıyılmış soğan ve kıyma konur orta ateşte kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Sonra tuz ve karabiber eklenir, ateşten alınır, haşlanmış pirinçle birleştirilir. Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. 20 dakika kadar dinlendirilir. Sonra hamur iki parçaya ayrılır. Her parça oklavayla olabildiğince büyük ve ince açılır. İlk açılan yufkanın üzerime ceviz büyüklüğünde küme küme iç konur. İkinci açılan hamur üzerine kapatılır. İçler ortada kalacak şekilde kenarlarından kesilir. Sıcak yağda açık pembe renkte kızartılır.
Kaynak: Kilis Yemekleri Kitabı (R. Tuncay BELGİN)
Kilis Geleneksel Mutfak
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
12145
Eklenme Tarihi :
13 Ağustos 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
05 Ocak 2024 Cuma