Orta Dolması - Niğde
Orta Dolması İçin Gerekli Malzemeler:
- 2.5 kg kuzu kaburga pirzolası
- İç Pilav Malzemeleri:
- 200 gr kuşbaşı doğranmış kuzu ciğer
- 2 Su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çorba kaşığı çam fıstığı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- tuz yenibahar
Orta Dolması Yapılışı:
İç pilavın hazırlanması: Tencereye yağ konularak eritilir, çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış soğanlar ilave edilir, rengi sararıncaya kadar çevrilir sonra yıkanmış ve süzülmüş pirinç ilave edilerek birlikte kavrulur. Ciğerler, kuş üzümü, salça, şeker, yenibahar ve tuz ilave edilir sonra bir bardak su konularak suyunu çekene karar pişirilir suyunu çekince pirinçler hafif diri olacak şekilde ateşten indirilir. İç pilavımız hazırdır.
Orta dolmasının hazırlanması: Kaburganın etli kısmı el yardımıyla cep şeklinde açılır sonra iç pilavı bu cebe doldurulur dağılmaması için cebin ağzı dikilir. Bir tencerede su kaynatılır. Tuz atılır. Su kaynamaya başladığı zaman pilavlı et suya konulur. 50-60 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Sudan çıkarılan et soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınmadan önce ipleri çekilerek çıkarılır. Et dilimlenerek kesilir pilavla birlikte servis edilir.
Kaynak: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Niğde Geleneksel Mutfak
Orta Dolması
Görsel Sahibi: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3950
Eklenme Tarihi :
11 Şubat 2016 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
03 Nisan 2020 Cuma