Samsun Pidesi - Samsun
Samsun Pidesi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Pide İçi Malzemeleri:
- 6 büyük boy kuru soğan
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 kg kıyma
- Karabiber
- 1/2 demet maydanoz
Samsun Pidesi Nasıl Hazırlanır?
Kuru soğan doğranarak sıvı yağda veya tereyağında kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Suyunu çekince ateşten alınır. Karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenir. Her ne kadar Samsun Pidesi olarak ün salmışsa da aslında Samsun'da genelde iki ayrı pide yapılır. Terme Pidesi, Çarşamba Pidesi ve Bafra Pidesi olarak da Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir. Her ikisinin de yapımı ayrı, lezzeti ayrıdır. Bafra Pidesi daha çok kapalı denilen türdendir. Terme Pidesi ise açık denilen türde yapılmaktadır.
Kaynak: Sebahat KÖSE (Samsun Yemekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)
Açık Samsun Pidesi (Fotoğraf: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
Samsun Pidesi (Fotoğraf: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
Peynirli Samsun Pidesi (Fotoğraf: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
Samsun Pidesi (Fotoğraf: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
Bafra Pidesi hamuru şekillendirilirken
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Bafra Pidesi fırına veriliyor
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Bafra Pidesi fırından çıkıyor
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Bafra Pidesinin fazla unu süpürülüyor
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Bafra Pidesine fırçayla tereyağı sürülüyor
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Bafra Pidesi dilimlenerek servise hazır ediliyor
Görsel Sahibi: Mehmet ÇÖMEZ
Terme Pidesi
Görsel Sahibi: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
16357
Eklenme Tarihi :
13 Mart 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
27 Şubat 2020 Perşembe